Ik ben gek op het schrijven van boeken. Toch is dat eigenlijk te kort door de bocht. Want nadat ik mijn verhaal had afgerond, was het nog slechts een word-bestand in een mapje op Google Drive. Ik had geen boek geschreven, maar een manuscript. Een ruwe versie wachtend om een upgrade te krijgen.

Hoe maak je van een manuscript een echt boek? Ten eerste zou dit nooit zijn gelukt zonder een uitgever die gelooft in het verhaal en een gedreven redacteur met een scherp oog voor detail. En van mijn kant een frisse blik op het zo bekende verhaal. In meerdere redactierondes werden alle plotwendingen, zinsconstructies en woordkeuzes onder een vergrootglas gelegd. Waar ik er in het manuscript nog wel mee weg kwam om hier en daar stiekem de bocht wat af te snijden, werd me nu in de kantlijn vriendelijk verzocht de juiste route te volgen. Ik moest de juiste balans vinden tussen creatieve vrijheid en geloofwaardigheid en kon soms wel uren nadenken over dat ene zinnetje dat de lading dekte. Heel fijn om dan de volgende dag bevestigd te krijgen dat je daarin bent geslaagd. Om vervolgens weer met een nieuwe uitdaging geconfronteerd te worden. Het was hard werken, maar ik vond het zo leuk om te doen dat ik het oprecht jammer vond toen het laatste hoofdstuk in zicht kwam. Maar als we zouden blijven sleutelen, konden we het verhaal nooit de wereld in sturen. En dat was nu juist wel de bedoeling!

Door omstandigheden heeft het best een tijd geduurd voordat het redigeren kon beginnen. Daarna ging het opeens supersnel. Eind januari zat mijn taak erop. In februari vond er nog een woordredactie plaats, waarbij de laatste puntjes op de i werden gezet. Na nog een laatste check kreeg ik te horen dat alles zo soepel verliep, dat mijn boek eind maart al zou verschijnen. De release gaat gepaard met een blogtour, waarbij verschillende enthousiaste bloggers een eerlijke recensie schrijven. De puntjes van kritiek neem ik zeker mee in het vervolg van mijn schrijversavontuur. En de complimenten steek ik met een grote glimlach in mijn zak. Ik vind het vooral superleuk om te horen dat mijn boek voor een paar uur plezier en ontspanning zorgt.